
DES PLAINES POLICE PENSION FUND 

GUIDE TO YOUR RETIREMENT PLAN 

Ladies and Gentlemen: 

As a police officer of the Des Plaines Police Department, you are entitled to receive 
pension benefits through the Des Plaines Police Pension Fund.  These benefits 
provide replacement of income that is lost due to retirement, disability or death.  
Your pension is funded by local taxes, officer’s contributions and investment 
earnings. This Guide to Your Retirement Plan has been provided to you by the 
Board of Trustees of the Des Plaines Police Pension Fund (Board) to assist you in 
understanding this important part of your financial security.   

Pension benefits for public employees in Illinois have been established by state 
legislators and are described in the Illinois Pension Code, Chapter 40, Act 5 of the 
Illinois Compiled Statutes. (40 ILCS 5).  Each Article of the Pension Code describes 
benefits for a particular group of public employees.  Police pension benefits are 
described in Article 3.  (40 ILCS 5/3).   Not every provision of the pension laws is 
reviewed in this Guide.  You should refer to the pension statutes for additional and 
in depth information.  The pension laws are available from the Board or public 
sources, including the Internet.   At all times, the detailed information included in 
the statutes governs your benefits.  Should any change in law or interpretation 
result in a conflict between this Guide and the actual statutes, the statutes will 
govern. 

The information contained in this Guide is not intended as a substitute for legal 
advice nor is the information contained in this Guide a guarantee of a certain 
benefit.  Be sure to check with your attorney or with your Pension Board of 
Trustees before taking action. 

The Board of Trustees welcomes your questions and input on pension benefits. 

OVERVIEW 

Effective January 1, 2011, Illinois’ legislators amended the Pension Code to create 
a two tier pension system.  If you first became a police officer of the Des Plaines 
Police Department and first began contributing to the Pension Fund (or any other 
Article 3 fund) on or after January 1, 2011, you are considered a Tier 2 
participant. If you were at any time a police officer contributing to an Article 3 
fund prior to January 1, 2011, regardless of whether or not you took a refund, 
retired, or became disabled, you are considered a Tier 1 participant.  Pension 
benefits are different for Tier 1 and Tier 2 participants, and those differences are 
noted in this Guide. 

 



SERVICE RETIREMENT BENEFITS 

Tier 1 
An officer is eligible for retirement benefits at age 50, if he or she has earned 20 or 
more years of creditable service or retirement at age 60, if more than 8 years and 
less than 20 years of creditable service have been earned. 
 

• Pension with 20 Years of Service.  An officer age 50 or more with 20 years of 
creditable service is entitled to a pension equal to 50% of the salary attached 
to the rank on the police force at the time of retirement.   For years of 
service over 20 years, the officer will receive an additional 2-1/2% of salary 
for each year over 20 years, to a maximum pension of 75% of salary.  For 
example, an officer retiring after 26 years would receive a pension of 65% of 
salary at age 50. 

 
• Pensions with Less than 20 Years of Service.  An officer age 60 or older 

having at least 8 years but less than 20 years of service is entitled to a 
pension equal to 2-1/2% of salary for each year of service.   An officer with 
only 1 year of service but less than 8 is also entitled to this benefit if he or 
she is receiving a retirement pension based on at least 8 years of service 
from another Illinois downstate police pension fund, excluding Chicago. 

 
• Increases in Pensions After Retirement.  An officer who retires before age 

55 is entitled, upon attaining age 55, to an increase in pension equal to 3% 
for each year the officer has been receiving pension (or a prorated portion 
of 3% for partial years).  Then, on each following January 1st, the officer will 
receive an additional increase of 3% in the pension then being received.  
For example, an officer retiring at age 52 will receive an increase of 9% at 
age 55, 3% for each year pension has been paid. 

An officer who is already age 55 or older at the time of retirement will 
receive a 3% pension increase after one year of retirement and each 
January 1st thereafter. 

Tier 2 
An officer is eligible for retirement benefits at age 55, provided the officer has at 
least 10 years of creditable service.  An early retirement option is available at age 
50 with at least 10 years of creditable service, however the pension benefits are 
reduced by 6% for each year the officer is under the age 55. 
 

• Pension at Age 55 with at least 10 years of Service.  An officer age 55 or 
more with at least 10 years of creditable service is entitled to a pension 
calculated by multiplying 2.5% for each year of service (capped at 30 years) 
by the officer’s “Final Average Salary.”  The Final Average Salary is based on 
the officer’s average salary earned in the best 8 out of the last 10 years of 
service, capped at $106,800.  The salary cap is adjusted annually by the 



Illinois Department of Insurance to reflect changes in the cost of living and 
consumer price index. 

 
• Early Retirement Option.  An officer who has attained age 50 or more, but is 

not yet 55 years old, and has at least 10 years of creditable service, may 
elect an early retirement option.  The officer’s pension will be calculated as 
described above, but the pension amount will be reduced by ½ of 1% for 
each month the officer is under the age 55.  This amounts to a 6% reduction 
for a full year. 

 
• Increases in Pensions After Retirement.  An officer who retires before age 

60 is entitled to an increase in pension on the January 1 occurring either on 
or after the attainment of age 60 or the first anniversary of the pension 
start date, whichever is later.  The increase shall be equal to the lesser of 
3% or ½ of the annual increase in the CPI-U (measuring the change in 
prices for goods/services purchased by urban consumers.) 

DISABILITY PENSION BENEFITS 

A pension will be paid to an officer, regardless of age, if the officer is physically or 
mentally disabled from service in the police department.  The disability benefits 
are the same for both Tier 1 and Tier 2 participants, however different levels of 
benefits are paid depending upon whether or not the medical condition is the 
result of a line-of-duty disability. 

• Line-of-Duty Pensions.  An officer who becomes disabled as a result of 
sickness, accident or injury incurred in or resulting from the performance of 
an act of duty is entitled to either (1) a pension equal to 65% of salary or 
(2) the service retirement pension that the officer has earned by virtue of 
his or her years of service, whichever is higher.  Examples:  An officer with 
10 years of service who is disabled in the line-of-duty would receive a 
pension of 65% of salary.  An officer with 28 years of service similarly 
disabled would receive a pension of 70% of pay (the amount he would 
receive if he retired under normal circumstances).   There is no age 
requirement for a disability pension. 

The monthly pension of an officer who retires on a line-of-duty disability 
pension is also increased each January 1st of the year following his or her 
60th birthday by 3% of the original pension. 

• Disability Pension – Not in Line of Duty.  An officer who becomes disabled as 
a result of a cause other than performance of duty is entitled to a pension of 
50% of salary. 

The monthly pension of an officer who retires on a non-line of duty disability 
pension is increased each January 1st of the year following his or her 60th 
birthday, by 3% of the original pension. 



Qualifying For Disability Pension.  An officer must be found to be disabled by 
the Board of Trustees upon examination by 3 physicians selected by the Board and 
the examination of other evidence of disability as determined to be necessary by 
the Trustees.  The Board of Trustees will review the evidence of disability at a 
formal hearing with legal counsel to the Board present.  An applicant is entitled to 
have legal counsel present also and may introduce any other relevant evidence of 
disability.   Once retired on disability, the retiree must produce evidence of 
continuing disability each year, until attainment of age 50. 

The applicant has the burden to prove that he or she is eligible for a disability 
pension. 

NOTE:  Under certain circumstances, line-of-duty disability pensions may be 
reduced if the officer receives certain benefits under the worker compensation 
laws of the State.  

Benefits for Short-Term Disability.  Benefits for disabling conditions which are 
not expected to result in permanent and total disability are payable under the 
City’s sick leave policy.  Questions on these benefits should be referred to the City 
Personnel Office. 

PENSIONS PAID TO SURVIVORS 

Pensions are payable to the surviving spouse of a retiree or active employee (or in 
some circumstances payable to children age 18 or less or legally dependent 
parents when there is no surviving spouse) as described below.  Note that there is 
no minimum age requirement for a survivor pension. 

Survivors of a Tier 1 Participant 

• Spouse Surviving a Service or Disability Pension Recipient.  When an officer 
who is receiving a pension dies, the surviving spouse is entitled to receive 
the pension that the officer was then receiving at the time of death.   If the 
retired officer was not yet 50 years old at the time of death, the survivor is 
entitled to the pension that the officer would have received upon attaining 
age 50. 

• Spouse Surviving an Active Police Officer / Death Not in the Line-of-Duty.  
Upon the death of an active officer who has earned at least 20 years of 
creditable service, the survivor will receive a pension equal to the amount 
that the officer had earned by virtue of his or her years of service.  For 
example, the spouse of an officer who died after 22 years of service would 
receive a pension of 55% of salary. 

Upon the death of an officer having at least 10 years but less than 20 years 
of service, a pension of 50% of salary is payable. 



Upon the death of an officer having less than 10 years of service, no 
pension is payable.  The estate of the officer is entitled to a refund of the 
officer’s pension contributions to the Fund. 

• Spouse Surviving an Active Police Officer / Line-of-Duty Death.  Upon the 
death of an active officer who dies as a result of sickness, accident or injury 
incurred and resulting from the performance of an act of duty on or after 
January 1, 2002, who without having begun to receive either a retirement 
pension or disability pension, is entitled to 100% of salary attached to the 
rank held by the deceased police officer on the last date of service. 

 
• Increases in Survivor Pensions.  The law does not provide for an annual 

increase to the pension received by a survivor.  However, from time to time, 
the Illinois General Assembly and Governor may approve legislation to 
increase the minimum pension paid to survivors. 

Survivors of a Tier 2 Participant 

• Survivor Pension.  Survivors of a Tier 2 Participant are entitled to receive 66 
2/3% of the police officer’s earned pension at the date of death. 

 
• Increase in Survivor Pensions.  Survivor benefits shall be increased annually 

by the lesser of 3% or ½ of the annual increase in the CPI-U beginning the 
year after the survivor turns age 60. 

 
EMPLOYEE CONTRIBUTIONS and TAXATION 

The pension benefits are partially funded by contributions made by active officers.  
The current contribution rate is 9.91% of salary (excluding overtime).  The City 
has adopted a so-called “employer pick-up” of contributions which allow the 
contributions to be made on a tax-deferred basis.  (Note that contributions made 
prior to January 1, 1983 were made on a non-tax deferred basis, which will result 
in a very small tax reduction at the time of retirement for officers employed prior 
to that date, in accordance with IRS regulations).   Taxation of pensions by state 
governments is governed by state law.  Illinois does not currently tax pension 
payments. 

An officer who does not receive a pension from the Pension Fund is entitled to a 
refund of contributions made.  Such a refund is eligible for a tax-deferred 
“rollover” to an Individual Retirement Account or other qualified pension plan, 
which accepts such contributions. 

CREDITABLE SERVICE 

Generally, creditable service is time served as an officer in the Des Plaines Police 
Department.  Furloughs and suspensions in excess of 30 days are not counted, but 
leaves of absence due to illness or injury are counted.  If a disabled officer returns 
to active service, up to 3 years of the period during which a disability pension was 



received are counted towards creditable service, with some restrictions.  
Creditable service also includes service in the military forces of the United States 
entered into while an officer is on active police duty.  Such military service is 
limited to 5 years.  Creditable service may also include time served as an officer in 
a police-related association.  Under any circumstances, earning of creditable 
service requires that the officer pay to the Fund the contributions that would have 
been paid had he or she been in actual police service. 

Re-Entry.  The pension laws contain provisions under which retirees may re-enter 
police service and earn additional creditable service in the Des Plaines Police 
Pension Fund.  Refer to the statutes for additional information or contact a 
member of the Board of Trustees. 

PORTABILITY OF SERVICE FROM ANOTHER FUND 

The pension laws also allows credited service for service in another Illinois police 
pension fund (excluding Chicago) under 40 ILCS 5/3-110-d    If an officer has at 
least two years of service in another department prior to transferring to the Des 
Plaines Police Department, the officer may arrange for that service to be 
transferred for credit in the Des Plaines Police Pension Fund.  The pension fund 
from which the officer is transferring will make a payment to the Des Plaines Police 
Pension Fund in the amount of the officer’s contributions made to the fund that he 
or she is leaving, 6% annual interest on those contributions, and a second amount 
that is also equal to the officer’s contributions and interest (which is assumed to 
be the municipality’s share).  However, if the Des Plaines Police Pension Fund finds 
that the amount transferred is less than the true cost of the credited service being 
transferred, the officer must pay an additional amount from personal funds so that 
the true cost of the transferred service is received by the Des Plaines Police 
Pension Fund. 

An officer wishing to transfer credit may defer his or her decision until such time 
as a determination is made as to whether or not the officer will have to pay money 
to the Pension Fund from personal funds.  Note that a calculation of the amount 
due must be performed by a qualified actuary retained by the Fund.  Because of 
the cost involved, the Des Plaines Police Pension Fund will only pay for such a 
calculation to be made if so requested by an active Des Plaines police officer.  This 
calculation will not be performed on behalf of applicants to become Des Plaines 
police officers who are not yet Des Plaines police officers. 

The Des Plaines Police Pension Fund will cooperate fully with any city, village or 
police pension fund from another Illinois jurisdiction should a former Des Plaines 
officer desire to transfer credit to another pension fund covered under the Illinois 
statutes related to portability. 

Illinois law also includes various provisions for transfer of service from a police 
pension fund to another Illinois public employee fund.  Please refer to the statute 
for additional information. 



OTHER ISSUES 

“Self-Managed Plans” Under the Illinois Pension Code.  Officers who review the 
pension statutes will note references to an option to participate in a self-managed 
plan instead of the defined benefit pension plan described in this Guide.  Note that 
such self-managed plans have not yet been established by the State of Illinois. 

Member Data for Participation   To insure coverage and benefits under the Pension 
Fund, officers should apply for participation and complete an Application For 
Membership form within three months of being hired. This form is available from 
the Police Pension Board of Trustees. 

Application for Pension.   This form is available from the Police Pension Board of 
Trustees. 

Governance.  The Fund is governed by a Board of Trustees consisting of two 
officers elected from among the active officers; one member elected from among 
the current Fund Beneficiaries (i.e., retirees, surviving spouses and disabled 
officers), and two members appointed by the Mayor.    The Trustees have a 
fiduciary responsibility to govern the Fund in a prudent manner within the 
requirements and limitations of Illinois law.  Meetings are held on the second 
Tuesday of February, April, June, August, October, and December and are open to 
the public except when personnel matters are discussed, as allowed by Illinois 
law.  Trustees may not be paid for service as Trustees to the Fund. 

Administrative Review.  Final administrative decisions of the Board of Trustees are 
subject to judicial review under the Illinois Administrative Review Law. 

Role of the Illinois Department of Insurance.  The Department of Insurance is 
authorized under the statutes to create rules governing pension administration, to 
regulate public pension funds, to audit public pension funds, and to report to the 
Legislature as to the valuation of these funds.   They may be contacted at the 
Public Pension Division, Illinois Department of Insurance, 320 W. Washington St., 
Springfield, IL 62767 or https://insurance.illinois.gov/applications/pension/. 

Role of the City of Des Plaines.  By law, the Des Plaines Finance Director is the 
Treasurer of the Police Pension Fund and is responsible for the collecting of funds, 
and custodianship of invested funds.   The Mayor and City Council levy local taxes 
to support police pensions.  Although the Des Plaines Police Pension Fund is an 
autonomous entity, the Pension Board of Trustees by practice adopts City policies 
regarding accounting records, budgetary practices, training and expense 
reimbursement policies, and similar rules and regulations. 

Role of Professional Consultants.  To assist the Board of Trustees in carrying out 
their duties, the Fund retains a qualified actuary, certified public accountant, 
investment managers, an investment consultant and independent legal counsel. 

https://insurance.illinois.gov/applications/pension/


Address for Service .  Des Plaines Police Pension Fund, 1420 Miner St. Room 406 
Des Plaines, IL  60016 (847) 827-4804.  

Statute Website.  The State of Illinois has made the police pension statutes 
available at the following Website:   

http://www.ilga.gov/legislation/ilcs/ilcs4.asp?DocName=004000050HArt%2E+3&A
ctID=638&ChapterID=9&SeqStart=15700000&SeqEnd=24100000 

DES PLAINES PENSION FUND 

Updated and Adopted:  February 12, 2013. 
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